Регистрация

Ризото с печурки и пилешки бульон

Ризото с печурки и пилешки бульон
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1158

Италиански ориз с гъби и масло в бяло вино и пармезан.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими проукти:

  • 3 с.л. зехтин
  • 70 г масло
  • 400 г гъби (пресни печурки или кралски печурки)
  • 80-100 г лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол и пипер на вкус
  • 300 г ориз арборио
  • 150 мл бяло вино
  • 1,2 л пилешки бульон
  • 70 г пармезан + още за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Лука наситнете, а гъбите почистете и нарежете на шайби с дебелина до 1 см.

2. В голям тиган с незалепващо покритие сгорещете на умерен огън зехтина и пуснете в него 30 г масло.

3. Изсипете гъбите и гответе 4-5 минути. Добавете ощ 10 г масло и гответе още 3 минути.

4. Прибавете наситнения лук, гответе 3 минути, добавете намачкания чесън и бъркайте още минута.

5. Оризът за ризото не се мие. Изсипете го направо след като го замерите. Запържете за 2-3 минути, злейте с виното и оставете да се готви докато се изпари и абсорбира от зърната ориз. Разбърквайте периодично.

6. Бульона притоплете. Овкусете ястието със сол и пипер, като прецените солеността на бульона. Сипете 1 черпак бульон, размешайте, след няколко минути налейте още два черпака и разбъркайте. Оставете да се готви на слаб към умерен огън 20 минути, като чат-пат сипвате по половин черпак бульон, ако ястието изсъхне прекалено. След това постепенно и при непрестанно бъркане налейте и останалия бульон. Оставете да покъкри докато се образува гъста каша.

7. Прибавете настъргания пармезан, 30 г масло, разбъркайте до идеалната ризото консистенция и махнете от котлона.

8. Прехвърлете в индивидуални порции и поръсете всяка с по около 5-8 грама настърган пармезан или люспи пармезан. Можете да добавите и наситиени листа магданоз за свежест.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта