Регистрация

Ризото с домати, броколини и босилек

Ризото с домати, броколини и босилек
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 2754

Зеленчуково ризото със свежи изненади.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 л зеленчуков бульон (но не с много силен вкус, за да не стане преобладаващия аромат)
  • 1 с.л. масло
  • ½ с.л. зехтин
  • ½ малка глава лук, фино нарязан
  • 100 г (пълна ½ ч.ч.) ориз за ризото (например арборио)
  • 1 ½ с.л. сухо червено вино
  • пълна ½ ч.ч. броколини, само цветчетата, нарязани на хапки
  • 1 домат, узрял, но твърд, фино нарязан на кубчета
  • 1 с.л. студено масло – допълнително
  • ¼ ч.ч. листа босилек
  • 50 г (½ ч.ч.) пармезан, настърган – заделете 1 с.л.
  • прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Стоплете бульона и оставете да къкри леко. Сложете маслото и зехтина в голяма и тежка тенджера на силен огън. Прибавете лука и сотирайте докато стане прозрачен.

2. Прибавете ориза и бъркайте 1 мин. или докато зърната станат лъскави и се покрият хубаво с маслото/зехтина. Прибавете виното, разбъркайте хубаво докато се абсорбира, след това прибавете 1 черпак бульон, оставете да заври и бъркайте докато поеме и тази течност.

3. Прибавете броколините и продължавайте да добавяте от бульона, по 1 черпак, като разбърквате непрекъснато до абсорбиране на течността. Преди да добавите последния черпак с бульон – оризът трябва да е почти "ал денте" - сложете доматите и продължете да разбърквате.

4. Когато оризът е почти готов, но все още твърд, прибавете маслото, босилека и пармезана в ризотото и овкусете с прясно смлян пипер – прибавете сол, ако е необходимо.

5. Сипете в топли чинии за сервиране, поръсете със заделения пармезан и сложете още малко пипер по желание.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта