Рибeни рулца със спанак
Рибени хапки с маслен сос.
Необходими продукти:
За рулцата:
- 4 бр. филе от бяла риба (например треска)
- 450 г сварен, изцеден и нарязан спанак (можете да използвате замразен спанак)
- 1 малка глава лук, нарязана на дребно
- 1 скилидка чесън, накълцана
- 1 с.л. масло
- 1 с.л. растително олио
- 1 с.л. червено люто чушле, нарязано на дребно (почистено от семките и жилките)
- листа маруля, спанак или зеле (по желание)
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- найлон
За соса:
- 3 с.л. масло
- 1 с.л. брашно
- ½ ч.ч. бяло вино
- 1 с.л. магданоз, нарязан на дребно
- 3 с.л. нарязан сварен спанак
- ½ ч.ч. сметана с ниско съдържание на мазнини
- ½ ч. сол от целина
- сол
- бял пипер
Начин на приготвяне:
На рулцата:
1. Нарежете и сварете спанака в малко вода (ако използвате замразен спанак, оставете го да се разтопи и го изцедете добре, преди да го сготвите). След като спанакът се свари, изцедете го отново, за да отстраните колкото се може повече вода от него.
2. Запържете лука в олио и масло, докато стане прозрачен, но не го оставяйте да покафенее. Добавете чесъна и пържете още 2 мин. Добавете лютото чушле и пържете още една минута.
3. Добавете спанака и разбъркайте добре. Пържете, докато водата се изпари от сместа.
4. Поръсете по-плоската страна на филетата обилно със сол и черен пипер.
5. Загребете 2 пълни лъжици от спаначената смес и ги сложете върху по-широкия край на филето. Започнете внимателно да го навивате, като потупвате двата края, за да махнете излишния спанак. Откъснете голямо парче найлон. Ако използвате листа от спанак, зеле или маруля, сложете едно листо върху найлона и внимателно поставете рибното рулце върху него. Увийте найлона добре около рибата, така че двата края да са запечатани. Гответе на пара 20 мин.
На соса:
1. Разтопете маслото, докато започне да бълбука. Добавете брашно и разбийте. Излейте бялото вино и варете, докато сосът се сгъсти и алкохолът се изпари. Добавете магданоз, спанак и сол от целина. Разбъркайте добре. Добавете сметана и разбийте добре. Добавете сол и бял пипер на вкус.
2. Нарежете всяко рулце на четири части и ги полейте със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ