Постен боб с моркови, лук и семена копър
Гъста бобена супа без запръжка и животински продукти.
Лятото, колкото и хладно да е, не препоръчвам консумацията на тежки храни. За съжаление в народната кухня запръжките и блажничкото сосче са доста традиционни, затова завещаните от предците ни рецепти се нуждаят от леко осъвременяване, което да направи храната наистина много полезна и здравословна. Ето моята рецепта за гъста боб чорба без никаква мазнина. Става наистина вкусно.
Необходими продукти:
- 500 грама зрял боб
 - 1,5 литра вода
 - 2 моркова
 - стебла и листа прясна целина
 - 1 глава лук
 - 2 с.л. микс сушени зеленчуци
 - сол, едра чубрица и джоджън на вкус
 - богато количество семена копър
 
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба в студена вода от миналата вечер, за да се развари по-бързо. На следващия ден излейте водата, сипете около литър нова и го оставете да закипи. Пет минути след завирането излейте водата, измийте зърната със студена вода и сипете 1,5 литра вода, в която да се готви. След това го оставете да се вари на умерен огън.
2. Половин час след кипването добавете в супата наситнената глава лук и сушените зеленчуци. Оставете да се готви още 15-тина минути.
3. Нарежете морковите на ситни кубчета и ги добавете в чорбата. Ако ви се стори, че водата е станала прекалено малко, долейте още. Аз избягвам да го правя, защото харесвам бобенатa супа наистина гъста. Добавени в края на готвенето морковите не се разкашкват, а запазват твърда сърцевината си и супата хрупка някак си на свежо.
4. Сложте и семената копър. Те се нуждаят от разваряване, за да пуснат аромата си. Вкусът с тях е много специфичен. На този етап зърната трябва да са се сварили вече. Щом извадите произволно от тях и духнете в него, се отделят люспички. Намалете още огъня.
5. Добавете наситнената целина и подправки на вкус. Спрете огъня, но оставете тенджерката захлупена на котлона още 20 минути.
6. Сервирайте и се насладете на изключително здравословно ястие, което прочиства тялото и регулира стомашната дейност.
Да ви е сладко!



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ