Пържени спагети със свински гърди
Свинско със скариди и сепия.
Необходими продукти:
- 500 г свински гърди
- 200 г скариди (обелени, но с опашките)
- 200 г сепия
- 4 порции дебели спагети
- китайско зеле
- чесън
- светъл соев сос
- тъмен соев сос
- 2 ч.ч. пилешки или свински бульон
- захар
- самбал (за поднасяне)
Начин на приготвяне:
1. Отстранете кожата от свинското и разделете мазнината от месото. Нарежете мазнината на ленти, а месото на кубчета. Мариновайте нарязаното месо в малко нарязан чесън, бял пипер, царевично нишесте, суха универсална подправка и сусамово олио. Разтопете мазнината на много слаб огън в малка тенджерка. Ще е нужен около час. Запазете течната мазнина, както и твърдите, хрупкави частички, които ще се отделят в съда.
2. Обелете скаридите, нарежете сепията на правоъгълници и напълнете купа с нарязано китайско зеле (на парченца от по 1 см). Нарежете фино 3 скилидки чесън.
3. Разделете и накиснете спагетите в голяма купа със студена вода.
4. Сгорещете заделената свинска мас в уока и добавете свинското месо. Когато покафенее, сложете и скаридите, сепията и чесъна. След около 30 сек. добавете зелето и разбъркайте още 30 сек.
5. Добавете две порции спагети и около 1/2 ч пилешки бульон. След това добавете около 1 с.л. светъл соев сос, бял пипер, около 1 1/2 с.л. тъмен соев сос (или повече - ястието трябва да стане много тъмно на цвят) и 1 пълна ч.л. захар. Разбъркайте и гответе 1-2 мин. до готовност на спагетите.
6. За да поднесете, сложете щедро количество от тъмния грейви сос във всяка порция. Поръсете с останалите твърда свинска мазнина и покрийте с резен лимон по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ