Пържени калмари със сос от чушки
Как се почистват калмари от главата и човката.
Бон Апети
Излъчен на 09.10.2017
Фламбирани калмари в узо върху сос от печени чушки с чесън сервират Лора и Стоян, като ни учат как да си сготвим вкусните животинки по елегантен начин и да поднесем ястие едновременно с френски и гръцки акцент. Ако мислите да го използвате като основно, си предвидете и хляб и знайте, че от тези количества няма да излязат повече от 3 порции. Ако обаче ще го хапвате за ордьовър, то можете да сервирате и по-малко.
Първо получаваме видеоурок как се чистят калмари. Нагледно се убеждаваме, че вътрешността може да бъде извадена без много борба, после разбираме коя част от калмарите се яде и кои парчета трябва да бъдат почистени. Така след като сме махнали червата, костта и клюна и сме отстранили неядливите очички, преминаваме към красива техника за оформяне на калмари - с повърхностни разрези през няколко милиметра. Какво се получава от тях - ще разберете във видеото.
Отделно приготвяме сос за поднасяне, като запържваме скилидки чесън в зехтин и след това заедно с мазнината ги пюрираме в компанията на печени червени чушки, хляб, оцет и лют пушен пипер. Получава се дъхава кадифена ръждива основа. А върху нея полагаме хапките калмари, минали закратко през тиган и запалени по време на готвенето от добавката на узо, мастика, пастис или друга анасонова напитка, която след фламбирането оставя уникален аромат в морските дарове.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ