Регистрация

Пържени калмари със сос от чушки



Пържени калмари със сос от чушки
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1249

Как се почистват калмари от главата и човката.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 09.10.2017

Фламбирани калмари в узо върху сос от печени чушки с чесън сервират Лора и Стоян, като ни учат как да си сготвим вкусните животинки по елегантен начин и да поднесем ястие едновременно с френски и гръцки акцент. Ако мислите да го използвате като основно, си предвидете и хляб и знайте, че от тези количества няма да излязат повече от 3 порции. Ако обаче ще го хапвате за ордьовър, то можете да сервирате и по-малко.

Първо получаваме видеоурок как се чистят калмари. Нагледно се убеждаваме, че вътрешността може да бъде извадена без много борба, после разбираме коя част от калмарите се яде и кои парчета трябва да бъдат почистени. Така след като сме махнали червата, костта и клюна и сме отстранили неядливите очички, преминаваме към красива техника за оформяне на калмари - с повърхностни разрези през няколко милиметра. Какво се получава от тях - ще разберете във видеото.

Отделно приготвяме сос за поднасяне, като запържваме скилидки чесън в зехтин и след това заедно с мазнината ги пюрираме в компанията на печени червени чушки, хляб, оцет и лют пушен пипер. Получава се дъхава кадифена ръждива основа. А върху нея полагаме хапките калмари, минали закратко през тиган и запалени по време на готвенето от добавката на узо, мастика, пастис или друга анасонова напитка, която след фламбирането оставя уникален аромат в морските дарове.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта