Регистрация

Пържени домашни понички с шоколад

Пържени домашни понички с шоколад
Трудно   |   Порции 16-18 броя   |   Видяна: 157

Домашна поничка с шоколадова глазура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 600 г брашно
  • 11 г суха мая
  • ванилия на прах
  • щипка сол
  • 80 г захар
  • 2 яйца
  • 60 г масло
  • 250 мл топло мляко (около 40-45 градуса)
  • 1 л олио

За глазурата (по желание):

  • 100 г бял шоколад или бял шоколадов кувертюр + 2 с.л. течна сметана
  • 100 г млечен или тъмен шоколад + 2 с.л. течна сметана
  • шарени пръчици за декорация

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в купа, а маслото разтопете.

2. Разбийте яйцата в друга купичка.

3. Добавете към брашното маята, ванилията и щипка сол и разбъркайте. След това добавете захарта и разбъркайте пак. Оформете кладенче. Работете с вилица.

4. Изсипете в кладенчето яйцата и маслото и разбъркайте с вилицата докато съставките се смесят. Добавете и млякото и разбъркайте добре с останалите съставки. След това в купата продължете да работите на ръка като месите. Постепенно тестото ще спира да лепи по ръцете. На този етап не е необходимо да е идеално гладко. Покрийте го с кърпа и оставете да втаса на топло за 1 час.

5. Разделете тестото на две парчета за по-лесна работа. Премесете докато спре да се лепи. С чаша или голяма кръгла формичка изрежете кръгове. В тях изрежете дупки с малка кръгла формичка за сладки. Редете готовите понички върху набрашнен плот докато сте готови с цялото тесто.

6. Сгорещете олиото в дълбок тиган. Пускайте поничките да се пържат за по 2-2:30 минути от страна до образуването на златиста коричка. Вадете в чиния, застлана с домакинска хартия. Изчакайте да се охладят.

7. Ако правите кувертюр, разтопете шоколада със сметаната. После топвайте поничките от едната страна. Редете в чиния и по желание поръсете с шарени пръчици.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:20 часа
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта