Регистрация

Пълнени тиквички с кайма, ориз и стафиди

Пълнени тиквички с кайма, ориз и стафиди
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1227

Тиквички с плънка от мляно месо и ориз в доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 големи или 8 по-малки тиквички
  • 500 г кайма
  • 2/3 ч.ч. ориз
  • 100 г стафиди
  • 1 глава лук (или 5 стръка пресен лук)
  • 3 с.л. олио
  • 2 ч.ч. бульон или вода
  • сол и пипер на вкус
  • 3 с.л. доматен концентрат

Начин на приготвяне:

1. Отрежете капачетата на тиквичките. Не е нужно да са от тумбестия вариант както на снимката. Ако сте си намерили от продълговатите, поставете ги да легнат и отрежете дълъг капак на 1/4 от дебелината на зеленчука. Така ще се полуат лодки с капаче, но пак вкусът се запазва и има елегантна визия. Изгребете част от сърцевината с лъжица и наситнете. Останалата част от тиквичките покапете с малко мазнина отвътре.

2. Наситнете лука. Запържете в сгорещеното олио и щом стане прозрачен до леко златист на места, добавете добре измития през цедка ориз. Гответе докато се "оцъкли" (стане прозрачен) и добавете топлия бульон и стафидите. Оставете да къкри докато абсорбира течността си.

3. Следва да добавите каймата и да готвите докато стане на трохи. Добавете доматения сос, наситнената тиквичка и подправки на вкус. Гответе още няколко минути.

4. Разпределете плънката в тиквичките и захлупете с капачетата. Поставете в тава и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

5. По желание можете да поднесете с кисело мляко с добавка на намачкан чесън и наситнен копър.

 

Снимка: lozhka.su

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта