Регистрация

Пълнени мекици с кайма



Пълнени мекици с кайма
Средно   |   Порции 10-12 броя   |   Видяна: 2982

Панцероти - пържено калцоне с месо и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 24.10.2017

Пирожки с кайма, панцероти със зеленчуци, пържена захлупена пица с месо и моцарела, бабина мекица с плънка от лук - как ли още не може да се нарече тази рецепта... Лора и Стоян показват два варианта на пълнени мекици, като веднъж ги приготвят с месна и веднъж със зеленчуково-сиренена сърцевина, а тестото правят живо, еластично и неустоимо. Ето как:

Започваме със замесването на тестото, като по желание можете да използвате брашно 00, което е по-фино. И с обикновено бяло брашно ще се получи. Но не правете компромис с маята, която е добре да бъде жива на кубче - тя е от особено значение за успеваемостта на мекичките. Маята се разтваря в топло мляко с 1 с.л. захар и щипка сол, а щом шупне, се изиспва в брашното и се добавя зехтин. Замесва се меко и еластично нелепнещо тесто, което се намаслява по повърхността и се оставя да втаса.

През това време правим месната плънка. В олио се запържва наситнен чесън и люта чушка. След това се добавя свинска кайма и се готви докато месото се разпадне на трохи. Охлажда се леко, пресипва се в купа и се добавя накъсана моцарела, рендосан пармезан, сол и пипер. Разбърква се и е готово.

Втората плънка приготвяме като нарязваме голямо количество пресен лук на едро, а каперси - на ситно. Запържваме ги в зехтин и щом започнат да придобиват цвят, наливаме бяло вино. Оставяме да се готви до редуциране на течността. Махаме от котлона, охлаждаме и след това пресипваме в купа. Добавяме нарязани на шайби зелени маслини без костилка, настърган пармезан, сол и пипер и разбъркваме. И втората плънка е готова.

Сега разделяме тестото на сравнително еднакви топки, всяка от тях разточваме на кора, пълним с избраната от нас сърцевина, прещипваме и пържим в голямо количество добре сгорещено олио. Вадим върху домакинска хартия и след десетина минути сме готови да поднесем. Можете да направите двойно количество само от една плънка, за да спестите време. А следващия път да опитате и другия вариант. Ястието е подходящо както за закуска, така и за друго основно или междинно хапване. Но ще отнеме около 2 часа, ако приготвяте и двата пълнежа и искате да измиете кухня и посуда преди да седнете на масата.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта