Регистрация

Пълнена пуйка с наденички и ориз

Пълнена пуйка с наденички и ориз
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 1211

Празнична пуйка с ориз, плодове и колбас.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необхдими продукти:

  • 1 пуйка
  • 200-250 г ориз
  • 2 ябъки
  • 250 общо (бекон и луканка или биренки)
  • 4 с.л. олио
  • 1 голяма глава лук
  • 50 мл бяло вино
  • 150 мл бульон или вряла вода
  • китка магданоз
  • 80 г масло
  • сол и пипер
  • 5 г пресен джинджифил
  • 6 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

1. Размекнете маслото на стайна температура и добавете в него намачкания на паста чесън и рендосания на ситно динджифил. (Ако нямате пресен джинджифил, сложете 1/2 ч.л. джинджифил на прах.) Разбъркайте добре.

2. Обтрийте хубаво пуйката със сол и пипер вътрешно и външно. След това на места цепнете кожата и вкарайте част от маслената смес. С останалото масло намажете добре пуйката отвън.

3. Наситнете лука и го запържете в сгорещеното олио. Добавете наденичките и бекона и гответе 1-2 минути. Добавете добре измития ориз и гответе докато стане кристален.

4. Налейте виното и бульона или топла вода и оставете ориза леко да набъбне и да я погълне. Овкусете със сол и пипер, добавете наситнените листенца от магданоза, разбъркайте и махнете от огъня. Добавете и ябълките - изчистени и нарязани на кубчета.

5. Оставете леко да се охлади, за да не ви пари и приберете плънката в корема на пуйката. Зашийте или фиксирайте с шишове или клечки.

6. Увийте във фолио и печете на 200 градуса с гърдите надолу за 1:30 часа.

7. Разгърнете фолиото, полейте пуйката със събралия се в тавата сос и запечете за 30-тина минути на 180 градуса. По възможност обърнете птицата и запчете и коремчето за 15-тина минути, като пак го полеете.

8. Сервирайте пуйката с част от плънката. По желание можете да направите сос за заливане, като в тавата от печенето долеете вода и подгреете. После остъргвате и прецеждате, а на финала добавяте в горещия сос 30 г масло от хладилника.

Снимка: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта