Регистрация

Печена пуйка с масло на бавен огън

Печена пуйка с масло на бавен огън
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 857

Пуйка на фурна с маслен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 ч.л. кимион
  • 1/3 ч.л. мляно индийско орехче
  • 1 с.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. млян черен пипер
  • 2 ч.л. сол
  • салвия (на сушени листа или мляна, ако имате)
  • 4 скилидки чесън
  • 1 лимонова кора
  • 1 малка бучка масло - 125 грама
  • 1 пуйка - около 3,5 кг в почистено и размразено състояние
  • 3 малки до средни по размер глави лук
  • 1 връзка прсен магданоз
  • още 50 г масло

Начин на приготвяне:

1. Извадете маслото (общо 175 грама) от хладилника по-рано, за да омекне добре на стайна температура.

2. В купа изсипете всички изброени подправки до салвията (включително и нея, ако ще слагате), рендосайте отгоре лимоновата кора, добавете намачкания чесън и след това 125 г меко масло. Със силиконова шпатула намачкайте маслото с подправките, за да се получи ароматен крем.

3. Сложете пуйката с гърдите нагоре, нежно бръкнете под кожата и си оформете голям джоб или няколко джоба, които да минават под кожата на цялата птица. След това разпределете маслото с подправки между кожата и месото в тези джобове.

4. Ако ви остане масло, прибавете към него и другите 50 грама, сложете сол и обтрийте кожата външно.

5. Разполовете главите лук, магданоза измийте и напълнете корема на птицата с лук и магданоз. Той не е за консумация след изпичане, а само за аромат.

6. Сложете пуйката в тава, увийте добре тавата с алуминиево фолио, за да не излиза въздухът и пъхнете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 2 часа.

7. Махнете фолиото и с лъжица залейте няколко пъти всяко място от пуйката с отделилия се в тавата сос. Върнете обратно в печката за 15 минути без фолио, като увеличите на 180 градуса.

8. Извадете, покрийте с фолиото от печенето за 5-8 минути да почине и след това поднесете като отново залеете с отделилия се сос.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта