Регистрация

Пшеничен хляб Боровинков залез

Пшеничен хляб Боровинков залез
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 4205

Двудневно приготвяне на сладък хляб с боровинки, ябълки и ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • половин чаша сушени боровинки
  • 1 и ¼ чаши пшенична бира
  • 2 ч.л. ябълков сайдер
  • 2 ч.л. мед
  • половин чаша орехи, печени
  • 1 чаша пълнозърнесто пшенично брашно
  • половин ч.л. инстантна мая
  • 1 и половина ч.л. трапезна сол

Начин на приготвяне:

Ден първи:

1. Смесете първите 4 съставки в малка купа в дадения ред (това ще попрачи на меда да залепне на дъното на купата). Оставете всичко да престои, докато подготвяте останалите съставки.

2. Можете да запечете орехите в тиган или във фурната (на 180 градуса), като го разбърквате периодично, докато ядките започнат да потъмняват и ароматът им започне да се усеща.

3. Смесете орехите (след като ги охладите) с останалите съставки в средно голяма купа.

4. Смесете течните със сухите съставки, като бъркате, докато получите рошава топка тесто.

5. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и оставете да престои на стайна температура за 12-18 часа.

На следващия ден:

1. Извадете тестото за хляба от купата и премесете 10-15 пъти, като сложите още малко брашно, за да не залепва по ръцете ви и по повърхността.

2. Оформете хляба на топка и сложете върху около 45 см пергаментова хартия, която е напръскана предварително със спрей против залепване

3. Напръскайте със спрея за печене повърхността на хляба и покрийте леко със фолио за свежо съхранение. Сложете на чиния или в 25 см плосък тиган и оставете да се надигне на стайна температура за 2 часа.

4. 30 минути преди хлябът да се е надигнал докрай, загрейте тенджерата за огнище (холандската фурна) във фурната на температура 220 градуса.

5. Преди печенето поръсете хляба с брашното и направете разрези по повърхността на хляба дълбоки около сантиметър и половина с остър нож

6. Вдигнете хляба с краищата на пергаментовата хартия, сложете в холандската фурна и сложете капака. Печете на 220 градуса за 30 минути.

7. Махнете капака от холандската фурна и печете за още 15-25 минути, докато се получи хубава кафява коричка.

8. Извадете хляба от холандската фурна и охладете на решетка за поне час, преди да разрежете и сервирате.

Много е вкусен с мед и масло, или боровинков мед и масло.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1.30 ч.
Време за готвене: 5 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта