Пудинг с хляб, масло и шоколадов ликьор
Десерт с франзела, яйца и ликьор.
Необходими продукти:
- 50 г масло
- 1/2 голяма франзела, около 150 г, нарязана на тънки филийки
- 60 г бели стафиди или сушени червени боровинки
- 2 големи яйца
- 40 г кафява захар
- 300 мл пълномаслена сметана
- 300 мл мляко
- 4 с.л. шоколадов ликьор "Бейлис"
- 3 с.л. конфитюр по избор
Начин на приготвяне:
1. Намаслете огнеупорен съд за печене, а с останалото масло намажете филийките хляб. Подредете ги в приготвения съд, така че да се припокриват и поръсете равномерно със сушените плодове.
2. Разбийте яйцата и захарта в голяма купа. След това прибавете, като не спирате да разбивате, сметаната, млякото и ликьора. Внимателно изсипете сместа върху хляба, така че да не прелее.
3. Притиснете леко с пръсти хляба към дъното, така че да е покрит изцяло.
4. Оставете да престои 20 мин., а междувременно загрейте фурната на 180ºС.
5. Сипете вода в по-голям съд, в който ще печете на водна баня пудинга.
6. Поръсете с тръстикова заха и сложете да се пече 40-50 мин. Малко преди да извадите, намажете с конфитюр отгоре. Оставете за 5 мин. и поднесете с допълнително сметана или "Бейлис".
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ