Регистрация

Постни зелеви сарми с гъби и ориз

Постни зелеви сарми с гъби и ориз
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 2215

Панирани зелеви сармички без месо, пълнени с пържени гъби, домати и ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 зелка или 20-тина зелеви листа
  • 350 г печурки (или други гъби по избор)
  • 1 глава лук
  • 1 и 1/2 ч.ч. сварен ориз (ал денте)
  • 80 г маргарин (може и зехтин)
  • 1-2 домата
  • сол, червен, черен и лют пипер на вкус
  • брашно
  • 50 мл олио или зехтин за пържене
  • зеленчуков или гъбен бульон (може и разтворено кубче във вода)

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете и наситнете лука, почистете гъбите и ги нарежете на полумесеци.

2. Домата по желание обелете и нарежете на кубчета.

3. Сгорещете маргарина и запържете в него лука. Щом започне да пожълтява, добавете и гъбите. Гответе докато водата им се редуцира.

4. После добавете домата и ориза и гответе докато голяма част от течността се изпари. Добавете подправки на вкус и разбъркайте.

5. Разделете листата на зелето, изберете си по-големите от тях и варете за 5 минути в кипяща подсолена вода. Отцедете от водата след това.

6. Увийте сармичките в зелевите листа. По желание предварително можете с нож да изрежете на триъгълник най-долната твърда част на стебълцето на всяко листо.

7. Сгорещете растителната мазнина (може и в тигана от пърженето на плънката), овъргаляйте в брашно сармите и запържете от всички страни.

8. Прехвърлете в тавичка, залейте с бульона и гответе на слаба фурна за 50-тина минути. Количеството на бульона зависи от дълбочината на тавичката ви. Добре е да покрие сармите наполовина.

9. Можете да поднесете с любимия доматен сос и наситнени пресни подправки.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта