Регистрация

Постен патладжан с тахан и чесън

Постен патладжан с тахан и чесън
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 617

Печен патладжан с таханов сос, пикантна нотка и чеснов дъх.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 голям патладжан
  • 6 скилидки чесън
  • 80 мл сусамов тахан
  • сокът на 1/3 лимон
  • сол и пипер на вкус
  • 1/2 ч.л. сладък червен пипер
  • лют пипер на вкус (по желание)
  • листенца пресен магданоз

Начин на приготвяне:

1. Патладжана измийте и надупчете с вилица на 8-10 места. Поставете върху хартия за печене в тава.

2. Разделете чесъна на скилидки и отрежете само долното връхче без да ги белите. Сложете при патладжана.

3. Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 35-40 минути.

4. Готовия патладжан поставете в чиния и направете 10-тина надлъжни прореза от носа към дупенцето, за да се разтвори.

5. Чесъна обелете и намачкайте в купичка. Залейте с тахана, добавете лимоновия сок, сол, червен, черен и лют пипер. Разбъркайте. Ако таханът е много гъст, добавете 1-2 с.л. топла вода и размешайте отново.

6. Залейте патладжана с получения сос и поръсете с листенца наситнен пресен магданоз.

 

Източник: YouTube/The Cooking Foodie

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта