Портокалов сладкиш с масло
Кекс с цели резени портокал и аромат на ванилия и ликьор.
Необходими продукти:
- 250 г масло
- 250 г захар
- 1 пакет ванилова захар
- 1 щипка сол
- 4 яйца
- 6 с.л. мармалад от портокали
- 250 г брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- 5 портокала
- 4 с.л. портокалов сок
- 5 с.л. портокалов ликьор (можете да пропуснете или да опитате с червен ром)
- 3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото със захарта, ваниловата захар и щипката сол.
2. Едно по едно добавете при непрестанно разбиване и яйцата. Добавете 2 с.л. портокалов мармалад.
3. Смесете брашното с бакпулвера и след това го добавете към основната смес, като бъркате до получаването на хомогенна текстура без бучки.
4. Намазнете тава и прехвърлете в нея тестото. Пуснете фурната да загрява на 175 градуса.
5. Обелете портокалите и махнете бялата външна ципа. Разрежете всеки плод на 5-7 кръгчета, като отстраните семките, ако се появят такива.
6. Наредете портокалите плътно един до друг върху тестото.
7. Останалите 4 с.л. мармалад от портокали смесете с портокаловия сок и алкохола. Сгорещете и намажете със сместа портокалите.
8. Печете сладкиша около 40 минути в долната част на фурната. Проверете с клечка дали е готов.
9. След охлаждане по желание поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ