Пици на порции с месо, кисели краставички и майонеза
Голяма семейна пица или малки пици за гости с колбас и кашкавалена коричка.
Необходими продукти:
За блата:
- 1 яйце
- 0,5 ч.л. сол
- 0,5 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- 150 мл топло мляко или вода
- 50 мл растителна мазнина (олио или маргарин)
- брашно - колкото поеме
За плънката:
- доматено пюре
- салам ( или опитайте със суджук, бекон, шунка, луканка, наденица)
- кисели краставички
- настърган кашкавал
- майонеза
Начин на приготвяне:
1. Изсипете маята в топлото мляко или вода, предварително разбито със захарта и я оставете да шупне. През това време разбийте яйцето, пресеите брашното, и след това замесете тесто като добавите заедно всички съставки за него. Оставете на топло място докато удвои обема си.
2. Намазнете хартия за печене и разпределете тестото на тънка кора върху нея. Включете фурната да загрява на максимална мощност без вентилатор.
3. Намажете тестото с доматено пюре отгоре, върху него наредете салам или месото, което сте избрали да използвате, нарязано на лентички или кубчета, киселите краставички - също на кубчета, поръсете с настърган кашкавал и майонеза. Печете до готовност.
* Друга идея е да направите както на снимката - ако очаквате гости, можете да оформите мини пици от тестото, за да си има всеки индивидуална порция. Ако гостите ще са много, можете да удвоите порциите, но помнете, че ще ви се наложи да печете повече от веднъж, защото реденето на две тави една под друга във фурната пречи на равномерното разпределение на температурата и едната порция ще стане с изгорял блат и недопечена плънка, а другата - с прегоряла плънка и тестен блат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ