Регистрация

Питки с къри кайма

Питки с къри кайма
Средно   |   Порции 10   |   Видяна: 3299

Свинска кайма, лук и къри запълват сърцето на топла питка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 жълтък, разбит
  • 4 с.л. олио

За плънката:

  • 500 г свинска кайма
  • 1-1/2 ч.ч. наситнен лук
  • 3 с.л. къри на прах

A:

  • 1-1/2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 3/4 ч.ч. вода

B:

  • 1-1/2 с.л. царевично нишесте
  • 1-1/2 с.л. вода

За тесто A:

  • 2 ч.ч. универсално брашно
  • 5 с.л. мазнина за сладкиши или мас
  • 10 с.л. вода
  • 1/4 ч.л. сол

За тесто B:

  • 1 ч.ч. универсално брашно
  • 7 с.л. мазнина за сладкиши или мас

Начин на приготвяне:

1. На тесто A: смесете всички необходими продукти на гладко тесто. Омесете го за кратко до пълна гладкост. Оставете да престои 20 мин. и разточете на пънче. Нарежете на 20 парчета.

2. На тесто B: смесете всички необходими продукти на гладко тесто. Разточете на пънче и нарежете на 20 парчета.

3. На плънката: сгорещете уок или тиган и сипете 4 с.л. олио. Запържете лука, докато усетите аромата му и добавете кърито на прах и разбъркайте леко. Добавете свинската кайма и бъркайте до готовност. Добавете продуктите от A и оставете да кипне. Смесете продукти B и ги сложете в уока, бавно, като бъркате до сгъстяване. Свалете от огъня и оставете да се охлади.

4. Приплеснете тесто A и сложете парченца от тесто B в центъра на всяка питка. Притиснете леко и с помощта на точилка оформете правоъгълници. Като започнете от горния край, навийте правоъгълниците на руло. Обърнете ги вертикално и отново разточете до правоъгълник. Оформете на пънче и повторете процедурата с останалото тесто.

5. Разточете всяко парче на кръг с диаметър 7-8 см, като оставите малко по-дебела средата. Сложете по 1-1/2 с.л. от плънката в средата на всеки кръг и прегънете тестото на две, като залепите краищата, като държите тестото в една ръка, а с другата притиснете с палец и показалец ръба на получения полумесец, така че да се получи вълничка от около 0,5 см. Направете още една такава вълничка на известно разстояние от тази и продължете така до края.

6. Намажете с разбития жълтък.

7. Загрейте фурната на 190ºС и печете около 20 мин. до златисто-кафяво.

8. Извадете от фурната и поднесете топли.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта