Пиле с лиций и пет подправки
Пилешки бутчета по китайски.
Необходими продукти:
- 600 г (или 4 порции) пилешки бутчета
- 2 с.л. сушен лиций (нарича се още мерджан и се продава в сушен вариант в билкарниците; ако не го намерите, можете да го пропуснете)
- 2 скилидки чесън, нарязан на филийки
- 1/2 с.л. зехтин
- 2 шепа листа кориандър (по желание)
За маринатата:
- 2 ч.л. джинджифил, счукан
- 2 ч.л. чесън, счукан
- 1 с.л. китайски оризово вино (мирин; по желание)
- 1 ч.л. светъл соев сос
- 1 ч.л. сос от стриди
- 1/4 ч.л. китайска суха подправка "Пет подправки"
- 1/4 ч.л. къри на прах
- 1 с.л. гъст карамелен сос (топинг за сладоледи)
Начин на приготвяне:
1. Смесете продуктите за маринатата и покрийте хубаво пилешкото. Оставете в хладилника, покрито с найлоново фолио, да се маринова поне за час.
2. Накиснете лиция в купа с кипяща вода за поне 3 мин. до омекване. Отцедете и изстискайте излишната вода и заделете.
3. Сложете тенджерка на умерен огън и добавете зехтин. Сотирайте в сгорещената мазнина нарязания на филийки чесън за 2 мин. или до леко покафеняване.
4. Добавете пилешкото, едно по едно, след което налейте и останалата в купата марината.
5. Гответе по 3 - 4 мин. от всички страни, в зависимост от дебелината на парчетата. Ако е необходимо и по-дълго.
6. Сложете половината лиций и малко сусамово олио в съда и разбъркайте хубаво.
7. Поднесете с ориз и поръсено с листа кориандър и останалия лиций.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ