Регистрация

Кафяв ориз със зеленчуци, стафиди и мед

Кафяв ориз със зеленчуци, стафиди и мед
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 297

Ориз с мед, чушки, стафиди, целина, моркови и джинджифил, познат в ресторантите като ХАЧИМИЦУ.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Ако в заведение сте срещали ястието ориз хачимицу, то това е неговата домашна версия, малко по-различна, но с много повече зеленчуци. Аз използвах кафяв ориз, който е по-здравословен.

Необходими продукти:

  • 250 г кафяв ориз, но може и друг
  • 100 г пащърнак
  • 100 г глава целина
  • 200 г моркови или един голям.
  • 100 г стафиди
  • 30 г пресен джинджифил
  • 1 голяма глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. мед
  • 2 червени чушки
  • 2 зелени чушки
  • 1 ч.л. куркума
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • Сол на вкус
  • 3 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1. Накиснете кафявия ориз с вода за едно денонощие. Така ще го сготвите по-бързо. Започнете да го варите с вода в съотношение 1 към 3 в полза на водата. За около 30 минути трябва да е готов. Към края на варенето го посолете и излейте излишната вода, но я запазете. Ако ястието има нужда от вода, по-добре да добавите от нея. Махнете го от котлона и добавете стафидите и канелата. Разбъркайте и нека престои така, докато приготвите зеленчуците.

2. Отворете бутилка червено вино и си налейте една чаша. Наслаждавайте се на готвенето. За мен то е разтоварване от забързаното ежедневие. Бавно и спокойно, без да бързате, нарежете на ситно всички зеленчуци. Сложете пред вас три купички. В едната нарежете чушките. Във втората - кореноплодните зеленчуци или това са пащърнакът, морковите и целината. В третата купичка лука и чесъна.  Не случайно ги оставям за накрая, за да не ми лютят, докато режа останалите.

3. В тенджера сгорещете олио и запържете лука и чесъна. След 2-3 минути добавете към запръжката куркумата и червения пипер, след което добавете и кореноплодните зеленчуци. Запържвате ги за около 5 мин, след което прибавете чушките и настъргания джинджифил. Нека ястието се задушава още 5 мин. Сега може да добавите сварения кафяв ориз и меда. Ако в ястието няма вода, може да добавите малко от тази, в която се е варили ориза. Всъщност колкото и вода да добавяте, оризът ще я поеме. Така че преценката оставяме на вас. На ориза са му нужни не повече от 10 минути със зеленчуците, за да се смесят вкусовете.

Добър апетит!

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта