Кафяв ориз със зеленчуци, стафиди и мед
Ориз с мед, чушки, стафиди, целина, моркови и джинджифил, познат в ресторантите като ХАЧИМИЦУ.
Ако в заведение сте срещали ястието ориз хачимицу, то това е неговата домашна версия, малко по-различна, но с много повече зеленчуци. Аз използвах кафяв ориз, който е по-здравословен.
Необходими продукти:
- 250 г кафяв ориз, но може и друг
- 100 г пащърнак
- 100 г глава целина
- 200 г моркови или един голям.
- 100 г стафиди
- 30 г пресен джинджифил
- 1 голяма глава лук
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. мед
- 2 червени чушки
- 2 зелени чушки
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- Сол на вкус
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Накиснете кафявия ориз с вода за едно денонощие. Така ще го сготвите по-бързо. Започнете да го варите с вода в съотношение 1 към 3 в полза на водата. За около 30 минути трябва да е готов. Към края на варенето го посолете и излейте излишната вода, но я запазете. Ако ястието има нужда от вода, по-добре да добавите от нея. Махнете го от котлона и добавете стафидите и канелата. Разбъркайте и нека престои така, докато приготвите зеленчуците.
2. Отворете бутилка червено вино и си налейте една чаша. Наслаждавайте се на готвенето. За мен то е разтоварване от забързаното ежедневие. Бавно и спокойно, без да бързате, нарежете на ситно всички зеленчуци. Сложете пред вас три купички. В едната нарежете чушките. Във втората - кореноплодните зеленчуци или това са пащърнакът, морковите и целината. В третата купичка лука и чесъна. Не случайно ги оставям за накрая, за да не ми лютят, докато режа останалите.
3. В тенджера сгорещете олио и запържете лука и чесъна. След 2-3 минути добавете към запръжката куркумата и червения пипер, след което добавете и кореноплодните зеленчуци. Запържвате ги за около 5 мин, след което прибавете чушките и настъргания джинджифил. Нека ястието се задушава още 5 мин. Сега може да добавите сварения кафяв ориз и меда. Ако в ястието няма вода, може да добавите малко от тази, в която се е варили ориза. Всъщност колкото и вода да добавяте, оризът ще я поеме. Така че преценката оставяме на вас. На ориза са му нужни не повече от 10 минути със зеленчуците, за да се смесят вкусовете.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ