Пилешко тика масала с кафяв ориз
Пиле с ризото по индийски.
Необходими продукти:
За сместа подправки:
- джинджифил
 - чесън
 - канела
 - зехтин
 - лимонов сок
 - сол
 - кимион
 - кориандър
 - куркума
 - едро смлян червен пипер
 - червен пипер
 - листа сминдух (по желание)
 - 4 пилешки гърди, нарязани
 - шепа черни стафиди, накиснати в топла вода
 - 1/2 червена сладка чушка, нарязана
 - 1/2 жълта сладка чушка, нарязана
 - лека сметана
 - доматено пюре
 - 1 домат, нарязан
 - листа мента, едро накъсани
 - пилешки бульон
 
За ориза:
- 1 ч.ч. вода
 - 1 ч.ч. ориз басмати
 - 1 ч.ч. пилешки бульон
 - сол
 - кориандър, семена
 - семена кардамон
 - зърна черен пипер
 - карамфил
 
Начин на приготвяне:
1. Счукайте всички необходими продукти за сместа подправки в саханче с чукче или ги смелете в кухненски робот, като прибавяте бавно достатъчно олио, за да се получи пастет. Прибавете лимонов сок за вкус. 
 
 2. Загрейте тиган със зехтин и изсипете с лъжица сместа от подправките. Прибавете резените пилешко и ментата. Покрийте и оставете да се задушава на среден огън, докато пилешкото потъмнее. 
 
 3. Прибавете стафидите, сладките чушки, доматеното пюре и съвсем малко сметана, колкото да олекоти соса. Покрийте с капак и задушавайте до омекване на чушките и докато сосът се посгъсти.
 
 На ориза:
 
 1. В средно голяма тенджера на среден до силен огън, препечете семена кардамон и див копър с карамфил и зърна черен пипер за около минута. 
 
 2. Увеличете котлона и прибавете зехтина и ориза, като покриете ориза със сместа с мазнината. Овкусете със сол, прибавете вода и бульон и покрийте.
 
 3. Когато оризът започне да се вари, намалете котлона до средно слаб. 
 
 4. Проверявайте от време на време ориза, докато абсорбира цялата течност и стане пухкав.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ