Регистрация

Пилешка яхния в сос от домати и вино

Пилешка яхния в сос от домати и вино
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 507

Задушено пилешко във винен сос с доматено пюре, лук и моркови.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг пилешко месо - бутчета, обезкостена бутна пържола, филе, но не крилца
  • сол, червен и черен пипер
  • 2 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 3 стебла целина
  • 200 г бекон
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 3 скилидки чесън
  • 1-2 с.л. доматена паста
  • 1,5 с.л. брашно
  • 200 мл червено вино
  • 400 мл вода или бульон
  • 2 дафинови листа

Начин на приготвяне:

1. Ако използвате пилешки пържоли, ги нарежете на мръвки от по 100-120 грама, за да има по 2 парчета в порция. Ако сте се спрели на бутчета, разделете 4 бутчета на горна и долна част. Поръсете със сол, черен и червен пипер и покапете с 2 с.л. олио. Разбъркайте и дръпнете настрана, за да се маринова докато нарежете и останалите продукти.

2. Бекона и лука нарежете на парчета, морковите - на колелца, а селърито - на ситно.

3. Изсипете бекона в голям тиган и разстелете по дъното. Сложете на умерен котлон. Когато зацвърчи и се посгърчи, извадете с щипки в чинийка. Засилете огъня на максимум.

4. Положете пилешките меса за по 4-5 минути от страна. Ако има кожа, сложете първо с кожата надолу. След това извадете пилето и намалете огъня отново на умерен.

5. Ако в тигана няма мазнина, капнете малко. Изсипете морковите, лука и целината, поръсете със сол, пипер и мащерка и гответе при периодично мешане 9 минути.

6. Добавете намачкания чесън и доматената паста. Размешайте и поръсете брашното. Разбъркайте отново.

7. Сипете виното, а след 5 минти добавете вода или бульон. Щом кипне, върнете месото и бекона в ястието. Пуснете 2 дафинови листа и сложете капак. Оставете да се готви 30-40 минути.

8. Сервирайте топло, по желание с варени картофи или ориз, които да попият част от вкусния сос.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта