Регистрация

Печен праз лук с бекон



Печен праз лук с бекон
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 2744

Лучена салата с праз лук и бекон, поръсена с ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 17.01.2018

Зимата е сезонът на тежките салати и креативните мезета. Именно такова предястие показват Лора и Стоян, като залагат на типичния за това време зеленчук - праз лук. Той се превръща в мека основа на идеално мезе за вино, като се комбинира с печени лешници и пържен бекон и се поднася със заливка от лимонов сок и лимонови корички. Рецептата е много лесна и се готви бързо.

Можете да започнете като включите фурната да загрява на 180 градуса, а през това време нарежете праза на дълги шайби, подредите ги изправени в тавичка и ги залеете със зехтин. Поръсвате със сол и пипер и слагате да се пече за 20-25 минути. Във фурната за кратко можете да вкарате и лешниците, за да се позапекат и да пуснат аромата си. Щом усетите, че започват да ухаят, ги извадете, за да не ги прегорите - нужно им е малко време. После ги счукайте на едро.

Следващата част от рецептата изисква да сгорещим зехтин в тиган и в него да запържим бекон. Малко преди да е готов, го обогатяваме с наситнен или намачкан чесън и вадим. В същия тиган правим и соса на изключен огън, като сгорещяваме зехтин, изстискваме сока на половин лимон и рендосваме кората му. Потърсете си лимон с ядлива кора. Остава да сглобим ястието.

Печения лук подреждаме все така изправен в плато. Отгоре покапваме със зехтин, слагаме още сол и пипер, ако има нужда и заливаме с лимоновата запръжка. Поръсваме бекона, отгоре ядките и сме готови да сервираме.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
5
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. 200
  2. рулца
  3. 10
  4. 500
  5. 180
  6. 808
  7. 600
  8. ЯЙЦА
  9. 400
  10. 40

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта