Регистрация

Печено свинско с ориз по български



Печено свинско с ориз по български
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1268

Свински врат с ориз, лук и моркови на фурна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Печен ориз със свинско се готви в Кухнята на Звездев - народна традиция за семейна гозба с месо и ориз, която ухае на дафинов лист, много е вкусна и засища добре. Тук не е необходимо да сервирате хляб с основното - просто вадите тавата от фурната и имате всички компоненти на питателната вечеря. Ако сложите и една салата - идилията е пълна.

Месото се нарязва на хапки. Звездев препоръчва да вземете свински врат, защото е сочен и мазен, а на финала става крехък и запазва влагата си - това е идеалното парче за готвене на бълагрски ястия. Нарязаните хапки се поръсват и разбъркват със сол и пипер и се оставят настрана. Оризът се накисва във вода. Имива се, сипва се нова вода, пак се мие и после остава в третата вода, докато дойде и неговият ред. Лукът и морковите се наситняват.

В тиган се сгорещява олио колкото да покрие на тънък плътен пласт дъното. Изсипва се свинското, готви се няколко минути до запечатване на силен огън, температурата се намалява и се добавят лукът и морковите. Оставя се под капак докато мръвките пуснат вода и тя се изпари. Овкусява се с черен пипер на зърна и дафинов лист, ако харесвате. През това време оризът се отцежда от водата.

След като и оризът влезе в ястието, се бърка и готви няколко минути и се прехвърля в тава. Залива се с вода, а още по-добре, ако имате месен или зеленчуков бульон. Пъхва се в предварително загрята на 170 градуса фурна за 30 минути. А след това е готово за хапване - апетитно и благо, както казват нашенците. Точните продукти и стъпки на готвене, гледайте във видеото по-горе.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта