Регистрация

Печено пиле с хариса и лимон

Печено пиле с хариса и лимон
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 2520

Пикантно печено пиле с лимон и тунизийски лют сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 цяло пиле, около 1,5 - 2 кг
  • паста хариса (тунизийски лют сос) или друг вид лют сос по избор
  • сокът на 1/2 лимон
  • сол и пипер

Начин на приготвяне:

1. Внимателно разхлабете кожата на пилето при гърдите, като подпъхнете палеца си, чак до бутчетата. Внимавайте да не скъсате кожата.

2. Разтворете пастата хариса със сока на 1/2 лимон. (Ако предпочитате по-люто, сложете повече паста.)

3. С лъжица внимателно намажете тази смес под кожата на пилето.

4. Овкусете кухината на птицата със сол и пипер и сложете вътре 1/2 лимон.

5. Сложете пилето в намаслена тавичка за печене и започнете печенето на силен огън (235ºC) за 15-20 мин., след което намалете фурната до 200ºC и продължете да печете още 60 мин. или докато потече бистър сок от месото при пробождане.

6. Поднесете с пресни печени картофи с див копър: сложете разполовените картофи в тавичка и ги овкусете с предпочитано къри на прах или със смес от вино марсала и малко олио, сол и пипер. Сложете ги в тавичката при пилето около 40 мин. преди птицата да е готова. Добавете разрязана на 4 грудка див копър и няколко скилидки чесън заедно с картофите и поднесете като гарнитура към пилето.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта