Регистрация

Печено говеждо с ориз, домати и копър

Печено говеждо с ориз, домати и копър
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 2865

Ризото с телешко и царевичен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 телешки котлет
  • 1 шушулка кардамом, настъргана
  • 1 ч. л. семена от кориандър, смлян
  • 1 ч. л. семена кимион, смлян

За ризотото:

  • 500 г ориз, сорт карнароли
  • 2 малки глави лук, нарязани на ситно
  • 300 мл бяло вино
  • 2 ч. л. семена от копър
  • 5 сушени домата, нарязани
  • 2 бучки студено масло
  • 2 с. л. настърган пармезан
  • пилешки бульон

За царевичния сос:

  • 2 кочана прясна царевица
  • 300 мл пилешки бульон
  • 75 мл сметана
  • 1 ч. л. къри на прах
  • бучка студено масло
  • лют пипер на люспи за наръсване

Начин на приготвяне:

Предварителна подготовка:

1. Намажете телешкия котлет с мазнина и го овкусете със сол и черен пипер от двете страни. Втрийте в месото и смляните подправки и го оставете настрани. 

На ризотото:

1. В тиган с 3 с. л. зехтин, задушете лука и прибавете към него ориза. Разбъркайте. Когато оризът поеме част от мазнината, прибавете бялото вино. Разбъркайте внимателно докато ориза поеме виното, след което постепенно добавете пилешкия бульон, семената копър и нарязаните сушени домати. Разбъркайте отново и варете докато оризът поеме цялата течност. Добавете още течност ако е необходимо докато оризът омекне (без да се разкашква). Накрая прибавете студеното масло и пармезана. Овкусете със сол (ако е необходимо). 

На котлета:

1. Докато оризът се готви, сложете телешкия котлет в тава и го пъхнете в предварително загрята на 200 С фурна. След 10 минути обърнете котлета и го върнете във фурната за още 10-15 минути. Накрая го сложете на грила да се запече отвън за 2-3 минути.

На царевичния сос:

1. Свалете около ¾ от царевичните зърна от кочаните, сложете ги в тенджерка с пилешкия бульон. Кипнете и прибавете сметаната, кърито и лютия червен пипер. Оставете на слаб огън да покъкри за около 10 минути и пасирайте. Прибавете останалата ¼ от зърната (цели) и коригирайте с подправки (ако е необходимо).

Сервиране:

1. За повече ефект при сервирането можете да сложите лист зелениши между ризотото и месото, отстрани царевичния сос и готово!

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта