Печени яйца върху зелена салата
Гювечета от яйца и козе сирене, гарнирани със салата.
Необходими продукти:
За яйцата:
- 4 яйца
- 2 ч.л. масло
- 4 тънки резена лимон
- 4 ч.л. козе сирене
За салатата:
- 3 шепи зелениши (например рукола)
- 1/2 азиатска круша, тънко нарязана
- 1/2 чаша чери доматчета, разрязани на половинки
- 1/4 чаша червен лук, нарязан на кубчета
За дресинга:
- 1/8 чаша лимонов сок
- 1/8 чаша ябълков оцет
- 1 презряло авокадо
- пресни билки (мащерка, естрагон, копър, магданоз, и др. по ваш вкус)
Начин на приготвяне:
Яйца:
1. Загрейте фурната на 190 С.
2. Намажете с масло две гюведжета или огнеупорни купички.
3. Разчупете по едно яйце във всяка, покрийте го с натрошено козе сирене, поръсете със сол и черен пипер и сложете най-отгоре резен (полумесец) лимон.
4. Печете 15 минути или докато се стегне.
5. За да имат по-хубав вид, можете да запечете от горната страна за около 45 секунди.
Салата и сервиране:
1. Смесете всички съставки на дресинга и/или енергично ги разклатете в плътно затворен буркан или ги разбъркайте с миксер/ пасатор/ блендер.
2. Разпределете зеленчуците в две чинии.
3. Внимателно прехвърлете яйцата върху зеленото плато.
4. Наръсете ги обилно с дресинга.
5. Сервирайте с хрупкав хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ