Регистрация

Печени смокини с ванилов крем



Печени смокини с ванилов крем
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1272

Смокини на фурна с кафе и яйчен сос англез.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 19.09.2017

Представете си десерт от печени смокини във вино марсала, поръсени с нес кафе, канела и индийско орехче и поднесени в компанията на апетитен кадифен сос с жълтъци, ванилия и сметана. А сега си представете, че можете да сготвите това в дома си и да го сервирате на гостите или семейството, които ще ахнат от възхита. Е, ще трябва да се потрудите, но благодарение на Лора и Стоян вече знаем как точно се прави тазди десертна идилия, която може да бъде и следястие.

Първо се прави базисният сладкарски крем англес. За него се кипва мляко, в което се пуска разполовена шушулка ванилия и се разтваря захар. Добавя се течна сметана. След това сместа се маха от огъня и се охлажда съвсем леко - само докато разбием жълтъците на яйцата. После те се темперират като на тънка струя се добавя топлата млечна смес. Връщаме всичко обратно на огъня и бъркаме до сгъстяване. После пресипваме в купа, покриваме със стреч фолио, за да не хване коричка и оставяме да се охлади.

Следва да се захванем с плодовете. Тях измиваме и цепваме на четири части. Подреждаме в тавичка и заливаме с вино марсала. После поръсваме с инстантно кафе на прах, канела и индийско орехче. Печем за 15-тина минути. След това сервираме печените смокини върху кадифения крем англез и отстрани покапваме със соса от марсала, останал след печенето. Лора и Стоян разполагат и с малки бисквитки амарето, които пускат в соса, за да донесат горчивия нюанс, познат от едноименния бадемов ликьор.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта