Печени миди Сен Жак с майонеза и лук
Миди на фурна със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 кгморски миди “Сен Жак”
За майонезения сос:
- ½ - ¾ ч.ч. майонеза
- ¼ ч.л. чили на прах
- 1 дафинов лист
- ¼ червена чушка камба, нарязана на малки кубчета
- 2 пера праз лук, нарязани на кръгчета
- лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин
- 1 ч.л. вода
Начин на приготвяне:
1. За да сготвите мидите, извадете месото от черупката, като отстраните жилавите мускули и ципи и измийте. Наредете месото във вътрешността на едната половина от раковината и я поставете върху плоска метална тава.
2. За да приготвите майонезения сос, загрейте зехтина в дълбок тиган с капак и сгответе парчетата червена чупка, докато омекнат (около 3-4 мин.).
3. Добавете сготвените чушки към останалите съставки на майонезения сос и ги разбъркайте добре. Сосът ще има лек червеникав оттенък.
4. Залейте всяко парче мида с една лъжица от соса и след това полейте със зехтин.
5. Сложете мидите да се пекат във фурна на 180ºC за 12-15 мин., докато сосът започне да бълбука и леко покафенее .
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ