Регистрация

Патешко с ябълки и боровинков сос

Патешко с ябълки и боровинков сос
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 349

Печено патешко с канелени ябълки и сос от боровинки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 парчета патешки гърди или друго патешко месо
  • 3-4 ябълки
  • сол и пипер
  • 4 с.л. мед
  • 100 г захар
  • 4 с.л. лимонов сок
  • канела и смлян карамфил
  • 50 мл червено вино
  • 20 мл портокалов сок

Начин на приготвяне:

1. Патешкото месо почистете от излишна лой и претърсете за останали перушинки. След това (само ако има кожа) направете тънки и плитки прорези в кожата без да я разрязвате до месото. Сгорещете тиган, запечете на силен огън първо откъм кожата за 2-3 минути и след това откъм мръвката за още 2 минути.

2. Прехвърлете мръвките във фолио, завийте и бутнете на 180 градуса във фурната за 12-15 минути. Зависи от дебелината на месото.

3. Ябълките почистете и нарежете на полумесеци. Покаптете с 2 с.л. лимонов сок, поръсете с канела и карамфил и залейте с 2 с.л. мед. Приберете във фурната при патешкото и засечете 15 минути.

4. Боровинките - пресни или замразени сгорещете в тигана с част от мазнината от запечатваното патешко. Друга част от лойта можете да си запазите за друго готвене - става много вкусно. Добавете захарта към боровинките и щом се карамелизира, добавете 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. мед, виното и портокаловия сок. Оставете да покъкри на слаб огън за 10 минути.

5. Готовото патешко оставете да почива 10 минути както си е увито във фолиото. Ябълките охладете леко. После нарежете месото на слайсове и подредете като редувате с ябълки. Сервирайте встрани и боровинковия сос.

Снимка: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта