Регистрация

Патешки гърди със сладки картофи



Патешки гърди със сладки картофи
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2818

Патешко магре със сос от сини сливи и гарнитура от картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 06.10.2017

Патешко на тиган с гарнитура от картофи и сос от сини сливи с Порто готвят Лора и Стоян като сервират вкусно патешко магре с картофен гратен и плодов овкусител. Ястието е трикомпонентно и съдържа всичко, за да се получи перфектен баланс на вкуса. Звучи изискано, но може да се направи в домашни условия и то от хора, които не са най-талантливите кулинари. Защото онова, което се изисква за приготвянето на тази вкусотия с патешко и сини сливи върху гратен от батати, е най-вече инат, малко старание, следване на рецептата и поне час време в кухнята.

Първо се прави гратена, като батати се обелват и нарязват на тънко с белачката за картофи. В тенджера се разтопява масло, в него се запържват наситнени чесън, джинджифил и лук шалот, после се добавят картофите и се заливат със сметана и мляко. Оставят се да покъкрят, овкусяват се с подправки, прехвърлят се в тава и се запичат.

А докато гарнитурата се готви, имаме време да направим и соса. За него почистваме от костилките и разполовяваме сини сливи. След това ги намазваме с масло и после ги запичаме на скара, барбекю или грил тиган. Отделно в касерола запържваме глава шалот в масло, добавяме печените сливи, поръсваме с кафява захар, добавяме звездичка анасон, наливаме порто и след известно къкрене, махаме анасона и пюрираме на гладък сладък сос, който идеално подхожда на пилешки гърди.

Накрая остана да сготвим и месото. По кожата на патешките гърди се правят нарези. Мръвките се обтриват със сол, пипер, чипотле и кафява захар. Тук има важно правило - гърдите се слагат с кожата надолу в студен тиган и чак тогава се включва котлона. Важно е термичната обработка да започне бавно. А когато кожата хване златист загар, мръвката се обръща. Ако не искате да е много мазно, обирайте соса от тигана по време на печенето.

Остана да сервирате, като презентацията е изцяло по ваше желание.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта