Печени патешки бутчета със зеле
Патешки бутчета с кисело зеле, запържено с патешка мас.
Бон Апети
Излъчен на 23.02.2018
Патешки бутчета в гювеч с кисело зеле, лук и бекон готвят Лора и Стоян, за да напомнят, че зимата още не е свършила. Получава се мазна гозба с традиционен български вкус, която радва сетивата и с визията си - силно запечено и много крехко патешко, полегнало върху канапе от ароматно зеле с екстри.
Започваме като запържваме в патешка мас наситнени лук, чесън, ябълка и бекон. Овкусяваме със сол, пипер на зърна, дафинов лист и ким. Готвим до карамелизиране на лука. Наситняваме голямо количество кисело зеле и го запържваме в още патешка мас. Накрая обединяваме двете запръжки в глинен гювеч и ги заливаме със зелева чорба и ябълков сайдер.
Бутчетата по желание почистваме от част от мазнината. След това оголваме капачетата и подреждаме върху зелето. Покриваме с намокрена пергаментова хартия и с капак и готвим на 150 градуса за 4 часа. А после всичко е идеално - мазнината от патешкото е напуснала месото, то е крехко, но не натрапчиво лоено. А маста е попила в зелето и е направила вкуса му божествен.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ