Регистрация

Домашни палачинки с жива мая

Домашни палачинки с жива мая
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 978

Дебели палачинки с бити белтъци, извара и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това определено са нетрадиционни палачинки, които рядко се приготвят у дома. Текстурата им е въздушна, по-дебели са от обикновените си събратя и засищат доста повече. Ето как да ги приготвите, ако искате да разнообразите делничната си рецепта за палачинки, правейки кръстоска между суфле и блини.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2,5 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. мляко
  • 2 с.л. захар
  • 2 яйца
  • 1/2 бучка жива мая
  • 100 г масло + още за печенето
  • щипка сол

За плънката:

  • 300 г извара
  • 100 мл сладкарска сметана
  • 4-6 с.л. плодов мармалад или 3 с.л. мед по желание
  • 1 пакет ванилова захар по желание

Начин на приготвяне:

1. Затоплете млякото до 40 градуса и го изсипете в купа. Добавете 1 с.л. захар, натрошете маята с пръсти и отгоре изсипете 1 ч.ч. брашно. Деликатно разбъркайте и оставете настрана за 30-тина минути.

2. Докато чакате сместа да удвои и дори утрои обема си, разтопете маслото на водна баня, разделете жълтъците от белтъците на яйцата и разбийте белтъците с щипка сол. Жълтъците разбийте на ръка.

3. Започнете да разбивате с шпатула шупналата смес с маята. Постепенно вкарайте в нея маслото на тънка струйка, а след това жълтъците и брашното. Когато се получи гладко тесто, добавете и белтъците и разбъркайте мого хубаво. Ако съумеете да направите всичко на ръка, ще имате идеалните дебели палачинки.

4. Оставете сместа да втаса повторно, като през това време си напрвете крема. Изварата намачкайте с вилица много хубаво или минете през цедка или гевгир. Добавете в нея меда или мармалада и разбийте с миксер. Сметаната разбийте пак с миксер на пяна, като разтворите в нея ваниловата захар. След това добавете сметаната при изварата и разбъркайте внимателно с шпатула. В този крем можете да изпуснете сметаната и да увеличите мармалада или меда за нейна сметка.

5. Изпечете палачинките двустранно в намазнен тиган. След като всички са готови, разпределете крема в тях и сгънете по любимия си метод - на рулца или триъгълници. По желание отгоре покапете с още мед или мармалад или пък поръсете с пудра захар. Украса от топка сладолед или шприцована сметана също върши работа.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта