Регистрация

Панакота с меден сироп от нар и ягоди

Панакота с меден сироп от нар и ягоди
Средно   |   Порции 6-7   |   Видяна: 6632

Свеж летен италиански плодов десерт.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За ваниловата панакота:

  • 450 г йогурт
  • 1 пакет натурален желатин
  • 1 ванилова пръчка, разрязана (или ванилова есенция)
  • 1 чаша пълномаслена разбита сметана
  • ½ чаша захар
  • 2 с.л. вода

За медения сироп от нар и ягоди:

  • 2 с.л. мед
  • 450 г сок от нар
  • 2 с.л. захар
  • 6 ягоди, нарязани
  • малини (или други плодове)

* Можете да използвате плодове и сок по ваш избор, според вкуса ви и сезона. Всичко е въпрос на фантазия и кулинарен ентусиазъм.

Начин на приготвяне:

Първият път когато опитах панакота, бе на един малък остров наречен Елба, по крайбрежието на Италия. Оттогава си мечтая за него, но този вкусен десерт не е много популярен и не се предлага никъде в околните ресторанти. Така че можете да си представите удоволствието ми, когато намерих случайно рецептата за него.

Следвах рецептата, която намерих, но също така добавих още количество към някои съставки, а дори сложих и една съставка лично от себе си.  Не съм голям фен на обикновения йогурст, защото ми е прекалено кисел, така че добавих малко допълнително захар. Също така, пръчиците ванилия не ми дадоха достатъчно от сладкия ванилов аромат и вкус, така че добавих и няколко капки ванилов екстракт. Вкусно!

Колкото до соса, не ми хареса как се получи. По някаква причина изобщо не успях да го докарам във вид на сироп! И въпреки, че продължих да добавям захар, киселия вкус на сока от нар все още се усещаше. Ако някога сте пили сок от нар и просто не ви харесва, предлагам да опитате да направите панакотата без него. Ако искате, винаги можете да завършите отгоре с пресни плодове, като малини, боровинки и т.н. Можете да приготвите чудесна панакота и без соса.

Това е чудесен десерт за горещ летен ден, особено украсен със студени пресни плодове. Добър апетит!

На панакотата:

1. Сипете водата при желатина и оставете да се разтвори. Когато пак се заемете с него, той ще бъде напълно накиснат в нея.

2. В тенджера, сложете ваниловите пръчици, ваниловия екстракт, пълномаслената разбита сметана и захарта. Оставете да къкри, докато цялата захар се разтопи, а във въздуха се понесе миризма на ванилия.

3. Докато съставките къкрят, разбийте йогурта в купа, докато получите пухкава и гладка смес.

4. Изключете котлона под тенджерата и сипете в нея желатиновия микс. Разбърквайте, докато желатина се разтвори напълно. Оставете всичко да изстине за 3 минути.

5. Добавете йогурта и разбъркайте добре.

6. Разделете сместа на 6 или 7 купички или керамични чашки. Аз използвах керамични купички, защото нямам специални чашки. С тях се получи чудесно.

7. Сложете в хладилник да се охлади за около 3 часа.

На сиропа:

1. Смесете меда, сока от нар, захарта и нарязаните ягоди в тенджера. Разбъркайте добре и оставете да заври леко.

2. Оставете на огъня докато сместа се превърне в сироп. Оставете да изстине и залейте панакотата си преди да я сервирате.

Въпреки, че следвах указанията, не успях да приготвя сиропен сос. Може би бях прекалено нетърпелива и не го отсавих да ври достатъчно дълго. Не знам, но се надявам да се получи, когато вие опитате. И както казах и преди, десертът е чудесен и без сироп, той е по желание!

 

Източник: opensourcefood

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай
anonymous30-11-2013
leko,polezno,zdravoslovno

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта