Регистрация

Основно сладко тесто

Основно сладко тесто
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 10550

Тесто с мая, мляко и яйца за всякакви сладкиши.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 пакетчета мая
  • ¼ чаша вода, топла
  • 1 чаша мляко
  • ½ чаша захар
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ чаша растителна мазнина (шортенинг - широкоразпространена глутенова американска растителна мазнина за сладкиши, която можете да замените с обикновено олио или олио от гроздови семки)
  • 5 чаши брашно, пресято
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

1. Размекнете маята в топла вода. Добавете малко мед, за да може да шупне по-бързо. Това ще забърза първоначалното й надигане.

2. Сложете мляко да заври.

3. Добавете захарта, солта и растителната мазнина.

4. Охладете до хладкост.

5. Добавете брашно, за да получите плътно тесто.

6. Разбъркайте добре.

7. Добавете размекнатата мая и яйцата.

8. Добавете още брашно, за да получите меко тесто.

9. Извадете на леко набрашнена повърхност и месете, докато стане гладко като сатен.

10. Сложете в намазнена купа.

11. Покрийте и го оставете да се надигне на топло, докато удвои размера си (около час и половина).

12. Когато се издуе, премесете веднъж.

13. Оставете да почине, докато удвои още веднъж размера си (около 45 минути).

14. Печете на 180 градуса във фурна, 25-30 минути ако правите кейк с кафе или 15-20 минути ако правите рула.

 

Източник: opensourcefood

  

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
25
4 мн. добре
2
3 става
1
2 едвам
2
1 трагедия
5
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта