Регистрация

Ориз с патешки гърди

Ориз с патешки гърди
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 5218

Вкусно пате със зеленчуци и жасминов ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 патешки гърди, с кожата
  • 1 с.л. зехтин
  • 3 глави лук шалот, тънко нарязан на филийки
  • 1 голяма скилидка чесън, тънко нарязана на филийки
  • 1 пръчица канела
  • 3 с.л. оризово вино
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. сос от стриди
  • щипка сол
  • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
  • малка шепа зелен лук, фино нарязан и още 2 с.л. допълнително за украса
  • 1 с.л. кафява захар
  • задушен жасминов ориз за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Налейте олио (но не много, защото кожата на патешкото също ще пусне мазнина) в тиган с дебело дъно и сгорещете на силен огън. Сложете гърдите с кожата надолу и оставете за около 3 мин. Намалете огъня до средно-слаб и пържете още 3-4 мин.

2. Когато кожата стане хрупкава и покафенее, извадете месото от тигана и го сложете върху дъска за рязане. Нарежете на кубчета с големина 2,5 см.

3. Увеличете отново огъня до силен, със същото олио. Добавете лука шалот, чесъна и канелата и пържете, като разбърквате, докато усетите аромата - около 1 мин. Върнете месото и добавете виното.

4. Когато виното се изпари (след около 1 мин.), добавете соевия сос, соса от стриди, сол и пипер на вкус. Разбъркайте докато всичко се сготви напълно - още около 3-4 мин.

5. Намалете огъня до умерен, прибавете зеления лук и кафявата захар и разбъркайте много добре, така че всяко парченце месо да е покрито със соса.

6. Поднесете в купа върху горещ ориз и украсете с допълнително зелен лук и с щедро количество от соса.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта