Регистрация

Ориз сансай със зеленчуци и пилешко

Ориз сансай със зеленчуци и пилешко
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 4190

Мариновано пиле с карамелизирана кожа, поднесено върху ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 400 г ориз (в оригиналната рецепта е сайтан, но можете да използвате всякакъв по желание)

За ориза:

  • всякакви зеленчуци, в случая стрък бамбук и сухи гъби шийтаке
  • соев сос, сол, бульон, оризов оцет

Маринатата за пилето:

  • соев сос
  • готов териаки сос
  • джинджифил
  • чесън
  • мирин (японско сладко оризово вино)
  • оризов оцет

Начин на приготвяне:

Приготвяне на ориза:

1. Сухите гъби шийтаке трябва да бъдат размекнати/накиснати с вода, преди да се сготвят.

2. Измийте ориза.

3. Сложете нарязания бамбук и гъбите шийтаке, и сега е моментът да добавите зеленчуци по свой вкус – ямс, лук, моркови, японска ряпа и т.н.

4. В зависимост от това как приготвяте обикновено ориза, сложете около половината бульон спрямо водата, която обикновено слагате.

5. Добавете соев сос, отново в зависимост от това колко ориз готвите и личните си предпочитания. Аз добавих грубо около 5 супени лъжици соев сос, на 3 чаши ориз.

6. Оставете да ври.

7. След като оризът е готов, не се изяжда веднага. Вземете голяма купа, сложете сварения ориз в нея, поръсете с малко оризов оцет (не прекалено много!) и малко сол и разбъркайте. Оставете да се охлади на стайна температура, преди да сервирате.

За маринатата за пилето:

1. Сложете в плик за печене пилето, настърган джинджифил, нарязан чесън, соев сос, мирин и малко оризов оцет.

2. Мариновайте за минимум 2 часа.

Приготвяне на пилето:

1. Сложете пилето с кожата нагоре и намажете малко териаки сос. Изпечете го (във фурна или на скара) на 200 градуса за 10-15 минути, или докато видите, че кожата се карамелизира. Намалете температурата на 100-150 градуса и оставете във фурната за още 30-45 минути, в зависимост от количеството месо, което сте сложили. Мажете нов слой от соса териаки на всеки 10-15 минути, поне два пъти.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта