Регистрация

Октопод с картофи и бяло вино

Октопод с картофи и бяло вино
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1350

Печен октопод с бяло вино, чесън и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 октопод
  • 1 кг картофи
  • 1 глава лук (или 5 стръка пресен лук)
  • 2-3 скилидки чесън
  • 100 мл бяло вино
  • 60 мл зехтин
  • 60 г масло
  • 1/2 ч.л. сух розмарин или листенца пресен розмарин
  • сол и пипер на вкус
  • лимон

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете и нарежете на хапчици. Лука също нарежете - ако е стар - на ситно, а ако е пресен - по-едричко. Изсипете лука и картофите в тава, овкусете със сол и пипер и полейте с половината зехтин. Отгоре подредете половината масло, нарязано на тънко и бутнете в предварително загрята на 200 градуса фурна.

2. Започнете борбата с октопода - трябва да извадите клюна му, ако не е почистен, защото в него се съдържа мастило. След това измийте добре, нарежете на големи хапки и обтрийте със сол и пипер. Поръсете с наситнен пресен или сушен розмарин и полейте с останалия зехтин. Ще са минали около 15-тина минути от прибирането на картофите и лука във фурната.

3. Извадете тавата, намалете температурата на 180 градуса, разпределете отгоре октопода и върху него сложете още резени масло. Завийте с фолио и гответе 1 час.

4. Разгърнете фолиото и залейте с бялото вино, като предварително го смесите с намачкания чесън. Гответе на същата температура още 15 минути, без да увивате.

5. Поднесете топло със заливка от соса, ако е останал такъв в тавата и с резен лимон по желание.

 

Източник: lozhka.su

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта