Регистрация

Наси Лемак и пилешко с къри

Наси Лемак и пилешко с къри
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 2918

Типично малайзийско оризово ястие с кокосово мляко.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти: 

За Наси Лемак:

  • 1 ч. ч. бял ориз (за предпочитане жасминов)
  • 1 1/2 ч. ч. вода
  • 1/3 ч. ч. кокосово мляко (неподсладено)
  • 4 дафинови листа
  • 3/4 ч. л. сол

За пилето с къри:

  • 1 голям картоф, обелен и нарязан на 2-см. кубчета
  • 1/2 морков, нарязан на кубчета
  • 1 1/2 ч. ч. вода (за картофите)
  • 4 броя пилешки  бутчета, горни, нарязани на 2-см. кубчета
  • 4 ч. л. паста от лимонова трева (или прясно изстискан лимонов сок)
  • 3 ч. л. чесън, смлян
  • 2 ч. л. джинджифил, смлян
  • 3 с. л. соев сос
  • пипер (за предпочитане бял)
  • 6 дафинови листа
  • 4 с. л. с връх къри на прах
  • 1 / 2 ч. ч. вода (за кърито)
  • 3 с. л. фъстъчено олио
  • 1 / 2 глава бял лук, нарязана на кубчета
  • 2 с. л. оризово вино или шери за готвене 
  • 1 ч. ч. кокосово мляко
  • 1 кубче пилешки бульон (15 г)
  • сол

Допълнително:

  • 1 твърдо сварено яйце на порция
  • 2 с. л. печени фъстъци на порция
  • целина или нарязана краставица
  • нарязан пресен кориандър или люта чушка

Начин на приготвяне:

На Наси Лемак:

1. Измийте ориза на няколко пъти докато водата остане бистра. Отцедете и го сложете в тенджерка. Прибавете солта, дафиновия лист и водата и го накиснете за 15 минути.

2. Сложете тенджерката с ориза върху котлона, похлупете с капак, включете на максимална степен и кипнете.

3. Когато водата заври, прибавете кокосовото мляко, разбъркайте, сложете отново капака, намалете котлона на средна степен и оставете ориза да ври още 15 минути като го разбъркате 1-2 пъти в последните 5 минути.

4. Свалете от котлона и оставете ориза да почине 10 минути преди да го сервирате.

На пилето с къри:

1. Мариновайте пилешкото месо в соевия сос, в който сте сложили лимоновата трева, чесъна, джинджифила, дафиновия лист и черния пипер за минимум 10 минути.

2. Сложете в тенджерка водата, прибавете сол и сложете картофите. Кипнете, след това намалете котлона на средна степен и оставете картофите да се варят 5 минути. Прибавете нарязаните на ситно моркови и варете още 5 минути.

3. Смесете кърито на прах с половин чаша вода, за да се получи каша.

4. Загрейте фъстъченото олио в голяма тенджера и изпържете в него нарязания лук докато стане прозрачен.

5. Прибавете пилешкото месо и пържете около 3 минути, след което добавете разтвореното къри и бъркайте на котлона още 2 минути.

6. Прибавете оризовото вино и картофите, заедно с морковите и течността.

7. Залейте с кокосовото мляко и прибавете кубчето пилешки бульон. Кипнете, след което намелете котлона и оставете всичко да ври 5 минути. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Сервиране:

1. Разпределете ориза в чиниите и го залейте с пилешкото месо с къри соса.

2. Прибавете във всяка чиния по едно твърдо сварено яйце, 2 с. л. печени фъстъци и малко целина или краставица, нарязана на ивички. Гарнирайте с нарязания пресен кориандър или люта чушка.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта