Регистрация

Мързелива редена мусака с картофи и кайма

Мързелива редена мусака с картофи и кайма
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 96

Картофена мусака със запръжка от кайма смес.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1-1,2 кг картофи
  • 50-60 г масло
  • 250 г телешка кайма
  • 350 г свинска кайма
  • сол и пипер на вкус
  • кимион на вкус
  • 2 глави лук
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1 морков
  • 2 с.л. олио
  • 2 жълтъка
  • 200 мл кисело мляко
  • 1/2 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Картофите пуснете да се варят в тенджера с вода. Не трябва да се преваряват, а по-скоро да омекнат. Все пак после и ще се пекат.

2. През това време направете запръжката. Нарежете моркова на кубчета, а лука - наситнете. Сгорещете олиото в тиган и изсипете в него лука. Гответе 2 минути, добавете морковите и гответе още 2 минути. След това добавете каймата и гответе докато се разпадне на трохи. Разбърквайте периодично.

3. Добавете доматения концентрат, сол и пипер на вкус и кимиона. Разбъркайте и махнете от огъня.

4. Готовите картофи охладете със студена вода, за да можете да ги обелите. Обелете и нарежете на шайби. Маслото разтопете.

5. Намажете с масло дъното и стените на правоъгълна неголяма тава и подредете част от картофите. Отгоре посолете, намажете с масло и подредете втори пласт. Върху него изсипете запръжката и заравнете. Над нея подредете пласт картофи, намажете с масло, поръсете със сол и пипер и пак картофи, пак масло, пак подправки. Ако ви останат още картофи, подредете на последен пласт и овкусете.

6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.

7. През това време разбийте жълтъците с 2 с.л. вода и добавете киселото мляко и червения пипер. Ако ви е останало още от разтопеното масло, добавете го в заливката.

8. На 30-тата минута от печенето залейте мусаката и върнете във фурната за още 10 минути.

9. Сервирайте поръсена с пресен магданоз. Някои хора обичат да си я хапват с добавка от кисело мляко.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта