Регистрация

Мусака с риба и картофено пюре

Мусака с риба и картофено пюре
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 200

Рибен пай или пай с риба в млечен сос с коричка от картофи и кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,2 кг картофи
  • 2 ч.л. сол
  • 550 мл мляко
  • 1/2 глава лук
  • 1 дафинов лист
  • 6 зърна бахар
  • 700 г филе от риба от вид по желание (пангасиус, треска, ципура, сьомга или друга обезкостена)
  • 50 г масло
  • 1,5 с.л. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер
  • листата на връзка магданоз
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 30 г масло + сол и пипер + 50 мл мляко за пюрето
  • 1 голям домат
  • 25-30 г пармезан, кашкавал или друго жълто сирене

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете, разполовете, измийте и сложете в тенджера. Залейте с вода, добавете 2 ч.л. сол и варете до готовност.

2. Млякото изсипете в дълбок тиган, добавете 1/2 глава лук (цяло парче), дафинов лист и бахар и кипнете на умерен към слаб огън.

3. Щом заври, пъхнете в него парчетата рибно филе и похлупете с капак. Оставете да се вари 4 минути. След това обърнете, пак захлупете и дръжте още 2 минути.

4. Сварената риба извадете от млякото, а него прецедете. Рибата накъсайте на парченца.

5. Сгорещете в тиган 50 г масло и поръсете с брашното. Бъркайте докато се образуват валци. След това постепенно налейте прецеденото мляко от варенето на рибата и бъркайте докато се получи гладък сос. Изчакайте да кипне и добавете рибните парченца.

6. Наситнете листата на магданоза и ги изсипете при рибата. Заделете си част за поръсване след печене. Овкусете със сол и пипер и сипете лимоновия сок. Оставете да покъкри няколко минути на слаб огън до сгъстяване.

7. През това време обелете домата и го наситнете или рендосайте на едро ренде.

8. Готовата риба изсипете в неголяма тава. Отгоре поръсете доматените парченца.

9. Готовите картофи намачкайте на пюре с масло, сол, пипер и мляко. Трябва да стане с гладка текстура. С полученото пюре покрийте рибата и доматите и заравнете нежно с вилица, като се постараете да не разрушите пластовете отдолу.

10. Поръсете рендосан кашкавал или пармезан и пъхнете тавичката в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.

11. След изваждане поръсете с пресен магданоз и сервирайте.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта