Морковени кексчета с орехи и крем сирене
Кексчета с моркови и орехи, напълнени с крем сирене.
Необходими продукти:
- 1 голям морков между 120 и 140 грама
- 1 яйце
- 2 с.л. захар (50 грама)
- щипка сол
- 20 г масло
- 2 с.л. олио + 5 ч.л.
- 2 с.л. мед
- канела, карамфил и индийско орехче на прах - не прекалявайте с количеството, идеята е просто да придадат дъх
- 40 г орехи
- 90 г брашно
- 5 г бакпулвер
За плънката:
- 125 г крем сирене
- 2,5 с.л. пудра захар + още за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Измийте моркова, обелете при необходимост и рендосайте на ситно ренде в купа.
2. Чукнете отгоре яйцето, добавете сладкарските подправки, меда, захарта и щипка сол и разбъркайте.
3. Пресейте брашното и бакпулвера, размешайте, добавете 2 с.л. олио и размекнатото или разтопено масло. Прибавете и нарязаните на ситно орехи. Размешайте финално.
4. Вземете 6 по-големи или 8 от нормалните формички за мъфини. Намазнете с по 2/3 ч.л. олио и разпределете сместа в тях. Трябва да изпълва формичката на 3/4 - няма да се надигне много.
5. Печете в предарително загрята на 180 градуса фурна за 22-25 минути. Извадете и охладете.
6. Разбъркайте крем сиренето с пудра захарта и прехвърлете получения крем в пош. Извадете охладените сладкиши от формичките и с поша пресирайте от крема в "дупето" на всеки мъфин. По желание със същия крем можете да оформите шапчица вместо да пълните кексчетата. Ако пък ги пълните, можете да поръсите с пудра захар през цедка за разкош.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ