Мидена гремолата с бяло вино
Миди с чили, вино, лимонов сок и подправки.
Необходими продукти:
За мидите:
- 1 кг миди
- 1 ч.ч. доброкачествено бяло вино
- рибен бульон
- соев сос
- рибен сос
- джинджифил
- лимонова трева
За гремолатата:
- връзка кориандър
- чесън
- лимонова кора
- виетнамска мента
- тайландски босилек
- 1/2 червено чили
- лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво мидите под течаща прясна вода. Почистете ги и отстранете полепналите ракообразни.
2. Сипете малко доброкачествено бяло вино, малко рибен бульон, малко соев сос, малко рибен сос и парче джинджифил и с намачкана лимонова трева в тенджера. Оставете да заври. Прибавете мидите и покрийте. Намалете огъня и оставете да къкри 5 мин. Изключете котлона и оставете покрити за още 5 мин., като междувременно приготвите азиатска "гремолата".
3. Нарежете фино връзка кориандър, малко чесън, лимонова кора, малко виетнамска мента, малко тайландски босилек и 1/2 червено чили.
4. Извадете мидите от тенджерката и ги сложете в гремолатата. Разбъркайте бързо и сипете в купи за сервиране. Поднесете с лимонов сок и хлебче за потапяне в соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ