Регистрация

Месо по марокански с нахут в доматен сос

Месо по марокански с нахут в доматен сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1059

Мароканска яхния от агнешко с кускус, нахут, домати и лук. Можете да замените месото с друго по избор.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 с.л. зехтин
  • 800 г агнешко месо (ако не държите на традицията можете да използвате свинско или телешко)
  • 1 големи глави лук
  • 3 моркова
  • 500 г домати
  • 200 г сушени кайсии
  • 400 г нахут от консерва
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 с.л. наситнен или рендосан пресен джинджифил
  • 1/2 ч.л. лют пипер
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • 2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. кимион
  • 2/3 ч.л. черен пипер
  • 1 пръчица канела
  • 250 мл вода
  • 300 г кускус
  • 450 мл вряла вода
  • сол и пипер
  • пресен магданоз

Начин на приготвяне:

1. Агнешкото месо нарежете на хапки, лука - на полумесеци, чесъна - на ситно, а морковите - на кръгчета. Рендосайте джинджифила.

2. Сгорещете в тенджера зехтина на силен огън и запържете агнешкото за 4 минути като бъркате. Намалете огъня на умерен.

3. Добавете лука и морковите, размешайте и оставете да се готви. През това време обелете доматите и ги нарежете на малки парченца, като запазите и изтеклата от тях вода. Изсипете в тенджерата доматите.

4. Добавете сушените кайсии, като можете да ги разполовите. Изсипете нахута, като отцедите водата на консервата. Овкусете с лют пипер, кориандър, сол, кимион и добавете чесъна и джинджифила. Разбъркайте хубаво, залейте с 250 мл вода, поставете пръчицата канела и сложете капак. Намалете леко огъня на умерен към слаб и оставете да се готви 1:30 часа.

5. Кускуса изсипете в купа и залейте с врялата вода. Покрийте купата със стреч фолио и оставете за 5-10 минути докато попие водата. Поръсете със сол и пиипер и разбъркайте.

6. Сервирайте ястието в едната страна на чинията като поръсите с листа пресен магданоз, а в другата сипете от кускуса.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта