Регистрация

Медени пръчици от тесто - чак-чак

Медени пръчици от тесто - чак-чак
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 915

Домашни бухтички с медена заливка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 2 жълтъка
  • 300 г брашно
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • олио за пържене на маслена баня
  • 200 мл мед
  • 100 г захар

Начин на приготвяне:

1. Разбийте яйцата с жълтъците в купа.

2. В друга купа пресейте брашното, добавете солта и содата и разбъркайте с вилица.

3. Оформете кладенче и изсипете вътре разбитите яйца и лимоновия сок. Разбъркайте до сравнително смесване. След това прехвърлете съдържанието на купата върху набрашнен плот.

4. Месете докато се получи гладко и нелепнещо тесто. Оформете го на топка, приберете в плик и оставете да почива 30 минути на стайна температура.

5. Разделете тестото на три равни части. Всяка от тях разточете на тънка кора с дебелина половин сантиметър. После всяка кора нарежете на ленти по дължина. Широчината им трябва да е около 5 см.

6. Слагайте по няколко добре набрашнени ленти една върху друга и режете на тънки лентички. Направете това с цялото тесто.

7. Разрохкайте малките получени лентички, оттръскайте ги от излишното брашно през гевгир и си ги пригответе за пърженето.

8. Сгорещете голямо количество олио в дълбок съд. Сложете около 1/3-1/4 от лентичките и гответе докато се превърнат в златисти хрупкави пурички. Вадете с решетъчна лъжица в съд, застлан с домакинска хартия, която да попие излишната мазнина.

9. Когато сте готови и с последната доза прехвърлете поничките в голяма купа.

10. В касерола изсипете меда и захарта и кипнете при непрестанно бъркане. Заливайте с получения сос чак-чак и разбърквайте, за да се овкусят равномерно всички. Внимавайте да не се изгорите със соса.

Вече можете да сервирате!

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта