Регистрация

Маслен сладкиш с чай

Маслен сладкиш с чай
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2985

Сладкиш с глазура от шоколадов крем с бита сметана.

.

 

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За чаения сироп:

  • 160 мл гореща вода
  • 6.5 г листа чай "Ърл Грей"
  • 50 г захар

За блата:

  • 150 г цяло яйце
  • 110 г захар
  • 100 г брашно
  • 40 мл мляко
  • 25 г неосолено масло

За шоколадовия крем с бита сметана:

  • 60 г млечен шоколад
  • 40 мл мляко
  • 200 мл прясна сметана

Начин на приготвяне:

На сиропа:

1. Сварете листата чай в гореща вода за 5 - 6 мин.

2. Сложете захарта в купа, след това прецедете чая отгоре и разбъркайте докато се разтопи захарта.

3. Оставете да се охлади напълно.

На блата:

1. Загрейте предварително фурната до 160ºC.

2. Сгорещете млякото и маслото докато маслото се разтопи (или над купа с вряща вода, или в микровълновата фурна за около 20 секунди). Заделете и изчакайте да се охлади.

3. В купа смесете яйцето и захарта и разбийте над съд с кипяща вода докато започне да побелява. Свалете от огъня.

4. Продължете да разбивате, докато се сгъсти (бъркалката трябва да оставя следа по дъното или забодена клечка за зъби трябва да може да се задържи права).

5. Пресейте брашното и прибавете към сместа. Не бъркайте твърде много.

6. След това прибавете млякото и маслото и смесете много добре, без да прекалявате.

7. Печете във фурната до готовност. Оставете да се охлади напълно, преди да го нарежете.

За шоколадовия крем със сметана:

1. Разтопете шоколада в купа над съд с вряща вода.

2. В тенджерка сгорещете млякото до степен малко преди да започнат да се образуват балончета по стените.

3. Изсипете млякото при разтопения шоколад и разбъркайте хубаво.

4. Сложете купата в съд със студена вода, за да се охлади бързо. Или сложете в хладилника, тъй като сместа трябва да е студена преди да сложите сметаната в нея.

5. Когато се охлади, прибавете сметаната и разбийте.

За аранжировката:

1. Нарежете блата на 3 еднакви пласта.

2. Намажете всеки пласт с чаения сироп.

3. След това слепете с шоколадово-сметановия крем.

4. Покрийте целия кейк със сметановия крем.

5. За украса може да използвате всичко, което ви хрумне като подходящо, например какао на прах, настърган шоколад и пудра захар.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта