Регистрация

Маринована пуйка на фурна

Маринована пуйка на фурна
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 1908

Печена пуйка със зеленчуци и бяло вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пуйка
  • 2 ч.ч. едра морска сол
  • 130 г масло
  • 2 големи глави лук
  • 4 моркова
  • 4 стръка целина
  • 2 клонки мащерка (прясна по възможност)
  • 2 дафинови листа
  • 1 ч.ч. сухо бяло вино

Начин на приготвяне:

1. Пуйката обтрийте с морската сол, сложете част в корема, с останалата - посипете птицата. Прехвърлете в голяма тенджера и залейте със студена вода. Оставете в хладилник за 12 часа или една нощ.

2. Извадете пуйката от маринатата и измийте хубаво под течаща вода. Намажете отвътре и отвън с 50 г масло. Нарежете на едро 2 от морковите, 2 стебла целина и 1 глава лук и заедно с един дафинов лист и клонка мащерка напълнете корема.

3. На дъното на голяма тава сипете 200 мл вода, още толкова бяло вино и разпределете останалите зеленчуци, дафинов лист и мащерка. Трябва да са толкова, колкото са и прибраните в корема на птицата.

4. Сложете скара така че пуйката да не опира в дъното на тавата, течността или зеленчуците. Птицата оставете да легне върху скарата с гърдите надолу. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изчислете времето за печене, така че на всеки 500 г от пуйката да се падат по 30 минути готвене.

5. Когато 2/3 от времето за печене са изминали (около втория час готвене) отворете фурната и извадете съдържанието ѝ. Намажете птицата с 50 г масло, обърнете с гърдите нагоре и допечете.

6. На финала сериврайте в порция от птицата и части от зеленчуците, печени в корема и на дъното на тавата. Соса от печенето, който се е събрал в тавата, прецедете и добавете 30 г студено масло в него. С получения сос покапете вече разпределеното в чинии месо.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 3:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта