Регистрация

Малайзийски глутенов сладкиш

Малайзийски глутенов сладкиш
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1332

Сладкиш с уникални източни съставки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 450 г глутенов ориз
  • 2 с.л. алкална вода
  • 290 г палмова захар
  • 2 с.л. нерафинирана захар
  • 170 мл вода
  • 5 листа от пандан, нарязани
  • 460 г фини кокосови стърготини, бели
  • щипка сол
  • бананов лист

Начин на приготвяне:

1. Измийте глутеновия ориз, докато потече чиста вода, сложете го в съд и добавете вода на 5 см над нивото на ориза. Добавете алкалната вода, рабъркайте хубаво и равномерно и оставете да кисне за 4 часа.

2. Изплакнете ориза и го сложете в гевгир да се отцеди хубаво. Заделете за 20 мин.

3. Загрейте банановия лист във фурната за малко, колкото да омекне и да се прегъне лесно в триъгълна форма.

4. Поставете ориза вътре и завържете здраво в пакет.

5. Можете да използвате точилка, за да разточите листа от край до край поне на два слоя като възглавничка. След това завържете здраво с канап единия край. Напълнете глутеновия ориз на 3/4 и завържете другия край и в средата. 

6. Сложете кошничка за варене на пара в съд, пълен с вода. Оставете да заври. Сложете приготвеното ястие и варете на постоянно висока температура 3 часа. Нивото на водата в тенджерката не трябва да пада под 8-10 см над ястието. Добавяйте кипяща вода от време на време.

7. Извадете сладкиша да се охлади. Развържете канапа и с помощта на мокър нож нарежете на дебели резени.

На сиропа:

1. Натрошете палмовата захар, добавете нерафинираната захар, вода, листата от пандан и сварете в тенджерка за 10 мин. докато сиропът се сгъсти.

При сервиране:

1. Смесете равномерно солта с настъргания кокос. За всяка порция сложете по 2 парчета от сладкиша в чиния и поръсете с 2 с.л. от кокосовата смес. Полейте с малко сироп и поднесете.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 4 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта