Регистрация

Люта боб чорба с булгур и запръжка

Люта боб чорба с булгур и запръжка
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 177

Лобахашу - арменска постна бобена супа с булгур, печени чушки, пържен лук, доматена паста и орехи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 450 г червен боб
  • 2,5 л вода за варенето
  • 3 с.л. олио
  • 250 г лук
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 3 скилидки чесън
  • 2-4 печени червени чушки
  • люти чушлета на вкус (1-2 броя)
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • 1 ч.л. сух босилек
  • 1 ч.л. суха мащерка
  • 1 ч.л. кимион - млян
  • 1/2 ч.л. млян черен пипер
  • 100 г булгур
  • 2 ч.л. сол
  • 1 с.л. сладък пипер
  • 70 г орехови ядки
  • листа пресен магданоз

Начин на приготвяне:

1. Боба накиснете в студена вода от предната вечер. Киснете между 12 и 24 часа - колкото ви е удобно.

2. Измийте зърната под течаща вода, изсипете в тенджера и залейте с 2,5 л вода. Кипнете, отпенете и захлупете с капак. Оставете да се вари 1 час.

3. През това време направете запръжката. Наситнете лука. Печените чушки изсипете в купата на чопъра заедно с нарязани пресни люти чушлета и скилидките чесън. Смелете на пюре.

4. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука за 4 минути на умерен огън. Добавете доматената паста, бъркайте и гответе още 2 минути. Изсипете съдържанието на чопъра и гответе 2-3 минути като мешате.

5. Овкусете с кориандър, босилек, мащерка, кимион и черен пипер. Разбъркайте и след няколко минути махнете от огъня.

6. С преса за картофи намачкайте част от боба както си ври в тенджерата. Не трябва да става на пюре, а да има цели зърна и мачкана част. Така се получава по-плътен бульон и по-приятна двукомпонентна текстура.

7. Добавете булгура, изсипете запръжката, овкусете със солта и червения пипер, сложете капак, намалете огъня на умерен към слаб и оставете да се вари 30 минути.

8. Ореховите ядки нарежете с нож. Запазете си малко за украса, останалите изсипете в тенджерата и махнете от огъня. Наситнете листенца магданоз по желание.

9. Поднесете супата с поръска от орехи и магданозени листа. Може да се хапва както топла, така и студена.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта