Леща с шпецле и кренвирши
Шпецле с кренвирши, наденички или бекон.
Необходими продукти:
- 2 яйца
- 200 г бяло пшенично брашно
- индийско орехче
- 300 г сурова зелена или кафява леща (може да използвате и сварена предварително леща)
- 1 л зеленчуков или месен бульон или вода с кубче бульон
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 филийки пушен бекон, кренвирши или наденички
- сол и пипер
- зеленчуково олио
- червен винен оцет
Начин на приготвяне:
На лещата:
1. Накиснете лещата във вода за 5 до 10 часа.
2. Нарежете лука, моркова и бекона и ги запържете в малко олио в тенджерка.
3. Прибавете бульона и лещата, варете до омекване (но не на много силен огън)
4. Прибавете около 1 с.л. оцет.
5. Овкусете със сол и пипер.
6. Прибавете няколко кренвирша с добро качество (или наденички).
7. В друга купа счупете яйцата и ги смесете с брашното, като бавно наливате вода, докато се получи подходящата консистенция - нито прекалено течно, нито много гъсто. Прибавете индийско орехче и щипка сол.
На шпецлето:
1. Напълнете тенджерка на около 3/4 с вода, след това прибавете 1 с.л. сол и оставете да заври.
2. Сложете тестото за пастата върху дъска за рязане и остържете с ножа малки дъмплинги с големината на грахово зърно и пуснете всяко зрънце в кипящата вода. Можете да използвате, ако имате, машинка за шпецле - подобна е на преса за чесън, но можете да ги приготвите и без нея.
3. Когато пастата изплува над водата, я извадете - това означава, че е готова.
4. Поднесете върху лещата с кренвиршите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ